BALCI MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

BALCI MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

 

ZEMİN ETÜTLERİ

a) Jeofizik-Rezistivite Yöntemiyle:

    Jeofizik-Rezistivite Yöntemini; Rezistivite Cihazı yardımıyla uygulamaktayız. Bu yöntemin temeli, alıcı- verici sistem sayesinde yeraltına istenilen derinlikte elektrik sinyal gönderip, gönderilen bu sinyallerin yeraltındaki fiziksel özellikleri birbirinden farklı katmanların elektrik özdirenç özelliklerinin ölçülmesi şeklindedir. Alınan bu sinyalleri bilgisayar ortamında yorumlayarak, istenen derinlik hakkında yeraltının haritasını çıkarıp, yeraltındaki katmanların(kil-kum-çakıl-kumtaşı vb.) cinslerini ve kalınlıklarını belirliyoruz.

    Böylece, yapı yapılacak arsanın yer altı yapısında olabilecek boşlukları, fay olup olmadığını, kayanın kırık-çatlak seviyelerini, nemlilik ve yer altı su seviyesini belirleyerek arsaya inşaa edilecek yapının oturacağı zeminin özelliklerini ortaya çıkarmış oluyoruz.



b) Jeofizik Sismik Kırılma Yöntemiyle:

    Jeofizik Sismik Kırılma Yöntemi; Sismik cihaz yardımıyla uygulamaktayız. Yöntemin temeli, depremin prototipini üreterek yapı inşaa edilecek zeminin özelliklerini ortaya çıkarmaktır.

    Yere konulan plaka üzerine varyoz yardımıyla hızla vurarak yerin titreşmesini sağlıyoruz. Bu titreşimcikler yerin belirli derinliklerine P ve S dalgaları şeklinde yayınıyor ve yeraltındaki farklı özellikteki tabakalardan geçip geri dönüyor ve yere bağladığımız jeofonlar(alıcılar) tarafından algılanarak hassas sismik cihaza iletiliyor. Algılanan bu depremcik dalgalarını bilgisayar ortamında değerlendirilip yorumlayarak o arsanın, ileride olabilecek bir depremde nasıl davranış göstereceğini belirliyoruz. Böylece hesaplanan parametreler kullanılarak o arsaya yapılacak yapının, deprem güvenli olarak inşaa edilmesi sağlanıyor.



c) Araştırma Çukuru Açarak:

    Muayene çukuru açma yöntemiyle zemin etüdü yapabilmek için öncelikle beko kepçe yardımıyla gerekli derinlikte muayene çukuru açtırıyoruz. Açılan bu muayene çukurundan çeşitli aparatlar yardımıyla Shelby tüplerine numuneler alıyoruz. Numune alırken alınan bu numunelerin örselenmemesine dikkat ediyoruz. Daha sonra alınan bu numuneler hava almayacak ve su kaybına uğramayacak şekilde muhafaza ederek Laboratuvara gönderiyoruz. Laboratuvarda bir dizi test ve analizler sonucu arsanın zeminin parametreleri bulunuyor. Ortaya çıkarılan bu zemin özellikleri kullanılmak suretiyle o arsaya yapılacak olan yapı, deprem güvenli olarak inşaa ediliyor.



d) Zemin Sondajı Yöntemiyle:

    Bu yöntemi, temel zemin makinası kullanmak suretiyle yapmaktayız. Yapı inşaa edilecek arsanın zemin özelliklerini ortaya çıkarabilmek için temel zemin makinasıyla gerekli derinlikte sondaj yapıyoruz ve örselenmemiş numuneler alıyoruz. Alınan bu örselenmemiş numuneleri gerekli şekilde muhafaza ederek laboratuvara gönderiyoruz. Laboratuvarda bir dizi test ve analizlerden geçirilerek zemin parametreleri bulunuyor. Ayrıca kazı esnasında da istenilen derinliklerde zemin özelliklerini ortaya çıkaracak deneyler yapıyoruz. Elde ettiğimiz bu zemin özelliklerini kullanarak arsaya yapılacak yapının deprem güvenli olarak inşaa edilmesi sağlanıyor.